Pravoslávni veriaci sa dnes zišli na Veľkom povečerí

06.01.2009 Prešov

Prešov 6. januára (TASR) – Pravoslávni veriaci z Prešova a blízkeho okolia, ktorí slávia vianočné sviatky podľa juliánskeho kalendára, sa dnes večer zišli v prešovskom Katedrálnom chráme sv. kniežaťa Alexandra ...
V rámci príprav na Vianoce prebiehali už od rána vo všetkých pravoslávnych chrámoch slávnostné bohoslužby s liturgiou zasvätenou Vasilovi Veľkému. Večernú bohoslužbu celebroval najvyšší predstavený pravoslávnej cirkvi na Slovensku, prešovský arcibiskup Ján, ktorý poprial všetkým ľuďom dobrej vôle pokojné sviatky so želaním, aby prijali do svojich sŕdc Ježiša Krista, ktorý prišiel na tento svet, aby sa obetoval. Samotný sviatok narodenia Isusa Christosa (Ježiša Krista) oslávia pravoslávni veriaci v stredu 7. januára, po ňom nasleduje 8. januára sviatok presvätej Bohorodičky a v piatok 9. januára Vianoce uzavrie spomienka na prvomučeníka sv. Štefana. Prvú nedeľu po narodení Krista si ešte pravoslávni veriaci pripomínajú pamiatku sv. Jozefa a modlia sa za betlehemské neviniatka.
K štedrovečernému stolu zasadli ešte pred večernou cirkevnou slávnosťou, ich 40-dňový pôst sa však končí až v stredu na Sviatok narodenia Pána. Podľa zaužívaných zvykov sa pred večerou všetci členovia rodiny umývajú vodou a k jedlu si sadajú až po spoločnej modlitbe.
"Väčšina našich veriacich dodržiava tradície a pravidlom býva, že až do večere vlastne nejedia vôbec nič, iba pijú vodu alebo čaj. Ale aj samotná večera pozostáva z pôstnych jedál. Na stoloch v rodinách sa objavuje kapustová polievka s hubami bez mäsa, nechýbajú zemiaky, med, cesnak, sušené ovocie a tradičné bobaľky alebo pupáčiky. V minulosti ľudia počas štedrej večere nejedávali ani rybu, ale dnes sa už objavuje aj tento pokrm, " uviedol pre TASR hovorca Metropolitnej rady Pravoslávnej cirkvi Milan Gerka. Na vidieku patrí k tradíciám aj prinášanie slamy do príbytkov, a naopak, zostaky z večere rozdeľujú veriaci domácim zvieratám. Počas vianočných sviatkov najmä v obciach chodia šťastné sviatky vinšovať aj koledníci, podobne ako je to je u katolíckych veriacich.
Nový rok veriaci tejto cirkvi privítajú 14. januára. Pravoslávni v Čechách a na Slovensku, s výnimkou niektorých obcí na východe krajiny, sa riadia výlučne juliánskym kalendárom podobne ako napríklad pravoslávna cirkev v Jeruzaleme, Rusku, na Ukrajine, v Poľsku, Srbsku, Gruzínsku a iných krajinách. Gregoriánsky kalendár používajú pravoslávne cirkvi Istanbulu, Alexandrie, Rumunska, Bulharska, Grécka a sýrsko-pravoslávna cirkev, ktoré už oslávili Vianoce v dňoch 24. - 25. decembra. Na Slovensku sa podľa oficiálnych štatistík hlási k tejto cirkvi približne 50.000 kresťanov.
 

Vyberte región